Bewegend leren

Speciaal voor leerlingen (en natuurlijk leerkrachten, RT’ers en ander onderwijsondersteunend personeel) die op de basisschool aan de slag willen met bewegend leren, zijn de Beweegspellen ontworpen. Beweegspellen zijn educatieve spellen, die je in de klas (of de gymzaal of buiten op het schoolplein) in kunt zetten.

De Beweegspellen speel je altijd samen, in tweetallen, kleine groepjes of met de hele klas. Er zijn verschillende coöperatieve werkvormen waar bij de verschillende spellen mee gewerkt wordt. Tijdens bewegend leren is samenwerken een belangrijk aspect, net als het geven van feedback.
Er is rekening gehouden met de lesdoelen waar in de klas aan gewerkt wordt. Het lesdoel staat ook beschreven bij de korte instructie van het spel. Ook staat aangegeven voor welke groep(en) de spellen geschikt zijn, dit is natuurlijk slechts een advies. 
Zet de Beweegspellen niet in als extra, maar kijk waar je ze in kunt zetten in plaats van de lesstof die de methode aanbiedt. Deze spellen zijn plug & play, oftewel: je kunt ze direct gebruiken! Je hoeft niet nog iets te printen, knippen of lamineren. Je ontvangt de spellen in een bijpassend (transparant) bewaardoosje. 
Bij de spellen worden ook instructiefilmpjes opgenomen, deze worden Beweegfilmpjes genoemd. Hieronder vind je al een aantal van die Beweegfilmpjes. 

Beweegfilmpjes

Om de beweegspellen in de praktijk in actie te zien, zijn er diverse beweegfilmpjes opgenomen. In deze filmpjes krijg je een impressie van het spel. Wil je meer over het Beweegspel te weten komen? Klik dan op de knop onder het filmpje.
Wil je alle Beweegfilmpjes bekijken, klik dan op de knop hiernaast. 

Hoeveel heb jij? t/m 10

Digi klokmaatjes: hele en halve uren

Digi Beweegspellen

Wil je meer beweging toevoegen aan je les, maar ben je op zoek naar spellen die je via het digibord kunt spelen, dan zijn de Digi Beweegspellen wellicht iets voor jou! 

Beweegposters

Met de Beweegposters kun je op een eenvoudige manier beweging toevoegen aan je activiteit. Hang de beweegposters op het schoolplein op en leg er een of twee (grote) dobbelsteen bij. Als leerlingen langs een parcours een Beweegposter tegenkomen moeten zij eerst de beweging van de poster uitvoeren. Het aantal ogen dat je dobbelt is het aantal keer dat je de oefening uitvoert. Wil je de posters ontvangen? Vul dan hieronder je emailadres in.

Filmpjes thuisonderwijs

Tijdens de lockdown zijn er verschillende filmpjes verschenen waar ouders thuis mee aan de slag konden. De spellen uit deze filmpjes zijn geschikt om thuis uit te voeren, omdat er weinig materiaal bij nodig is. Wellicht kun je er voor op school ook nog inspiratie uit halen?