Digi Beweegspellen taal/spelling

Leuk dat je met de Digi Beweegspellen op het gebied van taal en spelling aan de slag wilt gaan! Net als bij rekenen, leent voornamelijk spelling zich goed om bewegend leren (activiteiten) in te zetten. Er zijn verschillende Digi Beweegspellen rondom taal en spelling ontworpen: korte/lange klank, tweetekenklinkers, beginklank -g-. Sinds kort staat ook het eerste Engelse Digi Beweegspel online!
Je kunt onderstaande Digi Beweegspellen gratis downloaden en er dus gelijk (zonder voorbereiding!) mee aan de slag gaan. Nadat je het spel hebt gedownload, opent op het bord een presentatie. Als leerkracht bepaal jij het tempo van de les, door op het gewenste tempo door de presentatie te klikken. Zo sluit de les altijd aan op het niveau van jouw groep.

Spelling: tweetekenklinkers

Speciaal voor beginnende lezers, Digi Beweegspel spelling eu of ui.

Bij dit spel (geschikt voor groep 3 en 4) oefenen leerlingen met woorden met eu of ui (tweetekenklinkers). Alle leerlingen gaan naast hun stoel staan, de leerkracht start het spel op het digibord. De leerlingen voeren de beweging uit die bij het juiste antwoord hoort. Horen ze een ‘eu’ dan maken ze zich zo groot als een reus (bijv. op de stoel staan), bij een woord met ‘ui’ buigen ze opzij. 

eu of ui

Spelling: korte of lange klank

Speciaal voor beginnende lezers, Digi Beweegspel spelling e of ee, a of aa, o of oo, u of uu.

Bij dit spel (geschikt voor groep 3 en 4) oefenen leerlingen met woorden met een e, a, o, u (korte klank) of ee, aa, oo, uu (lange klank). Alle leerlingen gaan naast hun stoel staan, de leerkracht start het spel op het digibord. De leerlingen voeren de beweging uit die bij het juiste antwoord hoort. 

u of uu

e of ee

a of aa

o of oo

Spelling: medeklinkers

Om te oefenen met de medeklinker -g- is Digi Beweegspel: hoor je g? gemaakt. Alle leerlingen gaan naast hun stoel staan, de leerkracht start het spel op het digibord. De leerlingen voeren de beweging uit die bij het juiste antwoord hoort. Horen ze -g- dan maken ze zich groot. Horen ze geen -g-, dan maken ze een kruis met hun armen. 
Ook is er een Digi Beweegspel met de medeklinkers -v- en -f-, welke klank hoor/voel je? 
Om te oefenen met het verschil -ng of -nk is er een Digi Beweegspel ontworpen.

letter -g-

letter -v- of -f-

-ng of -nk

Spelling: klankgroepenwoord

Werk je met de methode Staal en vinden jouw leerlingen het klankgroepenwoord ook lastig? Om hier mee te oefenen is Digi Beweegspel: klankgroepenwoord gemaakt. Alle leerlingen gaan naast hun stoel staan, de leerkracht start het spel op het digibord. Bij dit spel oefenen leerlingen met het verdelen van een woord in klankgroepen. Ze luisteren naar de laatste klank van een klankgroep. Hoor je daar een lange klank, korte klank, tweetekenklank of medeklinker? De leerlingen voeren de beweging uit die bij het juiste antwoord hoort.  

Naast deze Digi Beweegspellen zijn er ook Beweegspellen die je buiten op het plein uit kunt voeren. Bij deze Beweegspellen werk je aan dezelfde lesdoelen als je (reken)methode, maar dan krijgen leerlingen de mogelijkheid om tijdens het leren te bewegen. Klik op de foto hierboven voor een overzicht van de verschillende Beweegspellen.