Beweegpaden

Wil je op een laagdrempelige manier aan de slag met bewegend leren, dan is het toevoegen van beweging aan routines een eerste stap. Een voorbeeld hiervan is een beweegpad. Deze kun je bijvoorbeeld in de gang van de school, of bij de deur in je klas plakken. Verwissel de kaarten regelmatig, want doordat kinderen er dagelijks meerdere keren overheen bewegen, wordt de lesstof snel geautomatiseerd. Deze beweegpaden zijn in te zetten van groep 1 t/m 8, je kunt de te oefenen lesstof zelf bepalen.

Plus- en minsommen

Om plus- en minsommen vlot in te oefenen, kun je aan de slag met een beweegpad sommen springen. Download hier de tweelingsommen (4+4=) en plus- en minsommen t/m 10.  

Letters 

Speciaal voor beginnende lezers kun je, om de letters extra te oefenen, een springpad met letters op de grond plakken. Download de kaarten met letters van kern start, kern 1 en 2 hier en de letters van kern 3, 4, 5 en 6 hier

Beweeg symbolen

Wil je in de gang van je schoolgebouw een beweegpad maken, dan kun je hiervoor gebruikmaken van verschillende beweeg-symbolen. Spreek met leerlingen af welk lesdoel ze moeten oefenen (bijv. tafel van 8) en welke beweging hoort bij het symbool. Download de beweegpad symbolen hier. 

Getalbeelden herkennen (groep 1-2-3)

Het herkennen van getalbeelden kun je dagelijks oefenen door in je klas of de gang een beweegpad te maken. Vingerbeelden t/m 5 kun je combineren met dobbelsteenbeelden t/m 6. Iedere keer dat leerlingen over het beweegpad springen, noemen zij het getal op. 
Als kinderen deze getalbeelden ingeslepen hebben, kun je dit eventueel uitbreiden met sprongen van 2, even en oneven t/m 12. 
Download hier de even getalbeelden t/m 12 en hier de oneven getalbeelden t/m 11.  

Wil je aan de slag met bewegend leren en ben je op zoek naar kant-en-klaar materiaal? Kijk dan eens op naar het overzicht Beweegspellen!