Actief starten na de zomervakantie

Actief starten na de (zomer)vakantie

bewegend leren - actieve start

Het nieuwe schooljaar staat al weer bijna voor de deur, zeker voor scholen in het Noorden van het land. Wil jij dit nieuwe schooljaar op een actieve manier starten en niet in een eindeloze kring beginnen.. wellicht zijn onderstaande bewegend leren activiteiten dan wat voor jouw groep?!

 

– Zoek iemand die …
Alle kinderen krijgen een bingokaart ‘Zoek iemand die…’ en pakken een potlood. De leerlingen lopen door het lokaal en gaan op zoek naar iemand die een van de activiteiten heeft gedaan die op de kaart staat. De naam van het klasgenootje wordt in het vakje opgeschreven. Iedere naam mag maar 1x per kaart worden ingevuld. Leerlingen moeten dus meerdere klasgenootjes aanspreken. Download de bingokaart ‘Zoek iemand die…’ hier!

 

­– Digi beweegspel vakantie
Alle kinderen gaan naast hun stoel/tafel staan. De leerkracht opent het Digi beweegspel ‘Ik heb in de vakantie…’ op het digibord. Hier is een emoji te zien die een activiteit uitbeeldt. Ook verschijnt er een beweging bij. Als een speler de activiteit in de vakantie uitgevoerd heeft, voert hij/zij de beweging uit.  Evt. kun je als leerkracht enkele kinderen toelichting laten geven. 
Download het Digi Beweegspel hier!

 

– De wind waait voor….
Ga op zoek naar een plek waar je met je groep in een kring kunt staan (bijv. op het schoolplein/gymzaal). De leerkracht zegt ‘De wind waait voor iedereen die..’ en noemt een activiteit. Bijv. De wind waait voor iedereen die in een tent geslapen heeft. Iedereen die dit in de vakantie gedaan heeft, waait door de kring en zoekt (zonder te praten) een andere plek in de kring. Enkele kinderen mogen kort vertellen over die activiteit. Ben je op zoek naar inspiratie/voorbeeldzinnen? 
Download hier!
 

– Ren je antwoord
Dit spel is een variatie op het spel ‘de wind waait voor…’. Ga met je groep naar het schoolplein en spreek met de kinderen af dat de ene kant van het plein ‘ja’ is, de andere kant ‘nee’. De leerkracht noemt een stelling over de vakantie en leerlingen voor wie het antwoord ‘ja’ is, rennen naar die kant van het plein. Ben je op zoek naar inspiratie/voorbeeldzinnen? Download hier!


– Staan/zitten
Een andere variatie op ‘de wind waait voor..’ is de eenvoudige versie die je in je klaslokaal kunt spelen. Alle leerlingen staan naast hun stoel. De leerkracht noemt een stelling over de vakantie. Als een leerling dit in de vakantie gedaan heeft, gaat hij/zij staan, de andere leerlingen gaan zitten. Download hier de voorbeeldzinnen.


Bewegend leren d.m.v. Beweegspellen
En naast bovenstaande werkvormen is het uiteraard de ultieme tip om de herhaling van je lesstof in beweging aan te bieden. Kijk hier voor een actueel overzicht van alle Beweegspellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *