Letterfeest in groep 3

Letterfeest in groep 3

Hebben de leerlingen uit jouw groep 3 ook (bijna) alle letters geleerd? Een uniek moment, want wanneer leer je in korte tijd zoveel nieuwe dingen als in groep 3? Dan is het tijd voor het letterfeest! Tijdens het letterfeest kun je verschillende activiteiten aan bod laten komen, waarbij leerlingen actief met letters aan de slag gaan. Natuurlijk is het leuk om het letterfeest op een actieve manier te vieren, de volgende onderdelen kunnen dan zeker niet ontbreken:

Letterfeest loopspel

Wil je leerlingen op een actieve manier laten samenwerken en tegelijkertijd oefenen met de aangeleerde letters? Speel dan het letterloopspel. Bij dit loopspel moeten de leerlingen op zoek naar 20 kaarten waarop steeds één letter (klank) ontbreekt. Ieder tweetal schrijft de ontbrekende letter op het antwoordblad en uiteindelijk vormen deze letters een zin! Download het letterloopspel hier.

Lettertikkertje

Lettertikkertje is een actief Beweegspel dat je met de hele klas kunt spelen. Je speelt dit spel bij voorkeur op het plein of in de gymzaal. Alle spelers krijgen een letterkaartje, behalve de 2 tikkers. Zij proberen de andere spelers met een bal af te gooien. Ben je afgegooid, dan ga je aan de zijkant van het speelveld staan. Hier probeer je met andere leerlingen (die ook zijn afgegooid) een woord te vormen. Heb je een woord gemaakt? Dan laat je dit woord horen aan je juf/meester en krijg je een nieuw letterkaartje. Je kunt Beweegspel Lettertikkertje hier aanschaffen.

Spring het woord

Wil je leerlingen in drietallen actief laten oefenen met het lezen en spellen van woorden? Dan is Beweegspel ‘Spring het woord’ een fijn spel om met je klas te spelen. Ook dit spel speel je bij voorkeur op het plein of in de gymzaal. De spelers worden verdeeld in drietallen. Ieder drietal krijgt (afhankelijk van het aantal spelers) een stapel woordkaartjes. Ieder drietal legt 3 hoepels op een rij neer en tekent zowel voor als achter de rij met stoepkrijt een kruis op de grond. Op beide kruizen gaat 1 speler staan, de derde speler start aan één kant. Deze speler leest het woord van het bovenste kaartje, en ‘hakt/spelt’ dit woord, terwijl hij/zij door de hoepels springt. Vervolgens leest hij/zij het woord voor aan de speler die aan het einde van de rij op het kruis staat. Als het woord correct gelezen is, gaat het kaartje onderop de stapel en leest de volgende speler het volgende woord voor. Zo wisselen ze door tot alle kaartjes gelezen zijn. Dan draaien ze de stapel om en komen de woorden aan de achterkant aan de beurt. Beweegspel ‘Spring het woord’ is er op verschillende niveaus, zodat alle kinderen mee kunnen doen. Je kunt het Beweegspel ‘Spring het woord’ hier bestellen

Scheerschuim dictee

Wil je aan de slag met een dictee, maar dan eentje waarbij kinderen énorm betrokken zijn? Doe dan een scheerschuim dictee! Alle kinderen stropen hun mouwen op (en trekken evt. een schort aan). De leerkracht spuit een grote dot scheerschuim op de tafels en kinderen verdelen het schuim eerst goed over hun tafel. Vervolgens noemt de leerkracht een woord en leerlingen ‘schrijven’ dit woord met hun vingers in de schuim. Aan het eind van de activiteit wassen de kinderen hun handen en haal je het overige schuim met een natte doek van de tafels. Leuke extra: je klas ruikt vervolgens heerlijk! 
Een andere leuke optie is om aan de slag te gaan met Woody’s, dit zijn speciale krijtjes waarmee je op tafel kunt tekenen (en welke je ook eenvoudig wegveegt)! Bestel ze hier.

Tafel dictee

Ga aan de slag met de Woody’s en laat kinderen op hun tafel woorden schrijven. Met deze speciale krijtjes kun je op tafel schrijven en tekenen, en met een natte doek vegen ze vervolgens hun tafel weer schoon!  Bestel de Woody’s hier.

Actief woorden maken

Met blokken: Hebben jullie een bouwhoek in de klas, of kun je de blokken van de kleutergroep gebruiken? Laat kinderen met deze blokken woorden maken! 
Met je lijf: Laat een groepje leerlingen zo snel mogelijk met hun lijf een woord maken, bijv. per leerling een letter.

Letter diploma uitreiking

Aan het eind van het letterfeest is het tijd voor de officiële letterfeest diploma uitreiking! Plan in het geheim een (online) meeting met alle ouders/verzorgers van de leerlingen, zodat zij digitaal aanwezig kunnen zijn bij de officiële ‘letterdiploma-uitreiking’. Alle leerlingen krijgen dan hun letterdiploma. Download het letterdiploma hier. Wil je net als deze leerlingen een toffe ‘afstudeer’ hoed maken met de kinderen? Daar heb je voor nodig: zwarte strook papier, zwart vierkant papier, foam-letters (waar ze hun naam mee kunnen maken), nietmachine, (sterke) lijm en een rood lintje.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *