Online les in beweging

Online les in beweging

Zit jij wegens quarantaine thuis en geef je online les terwijl je leerlingen (onder toezicht) in de klas zitten? Of zit je hele klas thuis? Wellicht heb je gemerkt dat het voor jouw leerlingen lastig is om zich te concentreren als zij gedurende een activiteit lang stil moeten zitten. Tijd om jouw leerlingen (ook thuis) in beweging te zetten! Met onderstaande tips kun je jouw leerlingen toch laten bewegen tijdens het leren!

Digi beweegspellen

Ken je de Digi Beweegspellen al? De naam zegt het eigenlijk al; dit zijn beweegspellen maar dan digitaal! Het enige dat je nodig hebt is een digibord (of ander device) en een liveverbinding. Alle kinderen kunnen er aan meedoen en als leerkracht bepaal je zelf het tempo van de les. Kinderen geven antwoord aan de hand van het uitvoeren van de juiste beweging. Met de Digi Beeegspellen werk je aan verschillende doelen. Zo zijn er Digi Beweegspellen waarbij je het weekendpraatje in beweging kunt ‘bespreken’. Of Digi beweegspellen waar leerlingen oefenen met woorden met korte/lange klanken, klokkijken, geldsommen of deelsommen. Je kunt de Digi Beweegspellen hier gratis downloaden.

Filmpjes voor thuisonderwijs

Begin januari 2021 zaten we massaal in lockdown en moesten we thuisonderwijs geven. Er zijn toen voor groep 1-2-3 verschillende filmpjes opgenomen voor ‘thuis buiten rekenen’. In deze filmpjes worden verschillende rekenactiviteiten uitgelegd waar ouders (of een oudere broer/zus) thuis met hun kind mee aan de slag kunnen. Een belangrijk kenmerk van deze activiteiten is dat er weinig materiaal voor nodig is en dat het weinig voorbereidingstijd vraagt. Deze filmpjes kun je delen met de ouders van je groep. Bekijk de filmpjes hier.

Fit & Vaardig

Laat jouw leerlingen kennismaken met Freddie Fit, het gezicht achter Fit & Vaardig. Freddie neemt jouw leerlingen mee in het oefenen van verschillende spelling en rekendoelen. Als leerkracht kun je zelf kiezen met welke lesdoelen je aan de slag wilt. Als je met jouw leerlingen via een Teamsverbinding in contact staat, kun jij inloggen en dit programma delen via ‘scherm delen’ Je kunt als leerkracht een gratis proefaccount aanmaken, meer info vind je hier!

Online energizers

Ben je op zoek naar een energizer die je tussen de lessen door (op afstand) met leerlingen kunt uitvoeren? Speel dan het spel ‘hoger/lager’. Als leerkracht heb je een stapel kaarten nodig en natuurlijk een live verbinding met je leerlingen. De leerkracht laat een kaart zien en leerlingen gaan raden of de volgende kaart hoger of lager zal zijn. Bij ‘hoger’ klimmen leerlingen op hun stoel, bij ‘lager’ maken ze zichzelf klein. Heeft een leerling het goed geraden, dan spelen ze verder. Kinderen die ‘af’ zijn, mogen weer meedoen als er een ‘plaatje’ (boer, vrouw, koning) langskomt. Bij een joker doen alle spelers een gek dansje! Ben je op zoek naar meer energizers? Lees dan deze blog!

Prowise in beweging

Werk jij in de klas met Prowise, dan zijn er verschillende mogelijkheden om jouw leerlingen ook online in beweging te zetten! 

Onderstaande tools staan kant-en-klaar in Prowise en kun je eenvoudig zelf opzoeken (open in Prowise linksonderin de mediabibliotheek en zoek bij tools):
* Letterkiezer: laat de letterkiezer een letter kiezen en laat kinderen (thuis) zo snel mogelijk een voorwerp pakken waar zij deze letter in horen. Je kunt als leerkracht zelf instellen welke letters er ‘meedoen’. Dus als je bijvoorbeeld alleen de ‘tweetekenklinkers’ wilt oefenen, kan dat ook!
* Cijferkiezer: laat de cijferkiezer een cijfer kiezen en voer vervolgens ‘net zo vaak’ een beweging uit. Ook hier kun je als leerkracht zelf instellen welke (minimale en maximale) getallen er ‘meedoen’. Ook kun je hem inzetten om het getal te ‘springen’. Bijv. 24 is twee grote stappen (op de plaats) van 10 en 4 kleine hupjes. 
* Tafels oefenen: met deze tool kun je oefenen met tafels. Alle kinderen hebben 4 voorwerpen nodig in de kleuren blauw, oranje, paars en geel (dit zijn de antwoord opties). Alle kinderen gaan staan en joggen tijdens het spel op hun plek. Er verschijnt een keersom met 4 antwoordmogelijkheden, de kinderen pakken het voorwerp in de juiste kleur en laten dit zien. De leerkracht klikt vervolgens de juiste ballon aan. Je kunt zelf instellen met welke tafels je wilt oefenen en hoeveel minuten, variërend van 1 t/m 6 minuten.
* Flitskaarten: met ‘flitskaarten’ geef je als leerkracht zelf inhoud aan de kaarten die (op het tempo dat jij bepaalt) voorbij worden geflitst. Je voert bijvoorbeeld sommen in, waar leerlingen hardop het antwoord op moeten geven, tussendoor voer je een afbeelding van een beweging in, die tussen het flitsen door uitgevoerd moet worden. 
Heb jij nog geen Prowise account, deze kun je hier gratis aanmaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *