Buitenspeeldag: tips!

Buitenspeeldag: tips!

Volgende week woensdag 8 juni organiseert Jantje Beton samen met Nickelodeon de nationale buitenspeeldag. Op deze dag stimuleren zij dat er door heel Nederland buiten wordt gespeeld. Doe jij hier aan mee? Meld jouw initiatief dan hier

Buitenspelen op het schoolplein

Op het schoolplein zijn oneindig veel mogelijkheden om leerlingen te stimuleren om buiten te spelen. Je kunt het schoolplein voorzien van vaste vakken. Aanraders zijn bijv. een basketbalveld, voetbalveld en/of skate-vak. In het skate-vak mogen kinderen bijvoorbeeld met stepjes, skateboards en/of skeelers rondrijden. Door het schoolplein te voorzien van gekleurde betonverf, zorg je er voor dat er verschillende spellen tegelijkertijd gespeeld kunnen worden. Deze betonverf bestel je hier

 

Een spelvak (zoals het blauwe vak rechts op bovenstaande foto) met gekleurde vlakken kan leerlingen stimuleren om zelf spellen te verzinnen. Zo spelen ze hier vaak tikkertje (waar je op een gekleurd vlak ‘vrij’ bent), of gebruiken ze het als speelveld voor ‘water en vuur’. 

Naast de standaard spellen (voetbal, basketbal) is het voor kinderen ook leuk om met ‘los materiaal’ buiten te spelen. Zo kunnen kinderen (na veel oefenen!) met lolo-ballen rondspringen, dit is extra goed voor het oefenen van de balans. 
En waar je vroeger door de wijk liep op zoek naar een geschikte stoeprand, kun je tegenwoordig met de Kerby stoepranden op iedere plek het spel ‘stoepranden’ spelen. Een stuk veiliger, want je hoeft op het schoolplein geen rekening te houden met eventueel verkeer.

Wil je kinderen stimuleren om samen buiten te spelen, dan is een lang springtouw (5 meter) een echte aanrader. Leerlingen hebben hierbij elkaar nodig, ze moeten samen draaien en kunnen oefenen met inspringen. 

Ook autobanden en houten planken zijn echte aanraders. Loop eens bij de plaatselijke autogarage binnen, zij hebben vaak banden liggen die je gratis mee mag nemen. Hierbij kunnen leerlingen ook hun eigen creativiteit inzetten, ze verzinnen de leukste spellen en parcours om overheen te bewegen.

Als laatste tip; ga zelf (mee)spelen! Voor (sommige) leerlingen is het fijn als de leerkracht/pleinwacht zelf ook meedoet met een spel. Op die manier ‘durven’ kinderen sneller mee te doen. En goed voorbeeld doet goed volgen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *