Koningsdag in beweging

Koningsdag in beweging

Voor de tiende keer vieren we op 27 april de verjaardag van onze Koning, met een feestelijke Koningsdag. Op verschillende scholen wordt dit gevierd met de ‘Koningsspelen’, een sportieve dag waar beweging centraal staat.

Koningsdag loopspel

Ook voor Koningsdag zijn er voor verschillende groepen weer loopspellen ontworpen. Voordat je kunt starten print je het spel en snijd/knip je de kaarten los. De opdrachtkaarten worden verspreid over het schoolplein, de gymzaal, de gang of het (speel)lokaal opgehangen. Leerlingen vormen tweetallen en krijgen een antwoordblad. Leerlingen gaan op zoek naar de verschillende opdrachtkaarten en voeren deze op de goede volgorde uit. Download de Koningsdag-loopspellen hier.

Oranje spelen

Spellen waarbij het niet draait om ‘winnen’, maar juist om samenwerken worden ‘Groene spelen’ genoemd. Alleen door goede samenwerking zijn de spellen tot een goed gevolg te brengen. Speciaal voor Koningsdag dopen we ze om tot ‘Oranje spelen’. Dit soort spellen zijn ideaal om te werken aan een fijn klimaat in een groep. 

* Parachute: Een spel met een parachute is vooral geschikt voor de onderbouw. Meerdere spelers kunnen de parachute vasthouden, ze wapperen de parachute op-en-neer. De spelleider noemt een eigenschap, bijv. ‘iedereen met veters in zijn/haar schoenen’. Alle spelers die dit hebben, rennen zo snel mogelijk onder de parachute door. Een andere variant met de parachute is met een (of meerdere) bal(len). Probeer de bal(len) zo lang mogelijk op de parachute te laten, zonder dat deze er vanaf rollen. Bestel zo’n parachute hier.
* Ballonnen: De spelers staan in een afgebakend speelveld (bijv. 7 bij 7 meter). Er wordt één ballon in het spel gebracht, deze moet hoog gehouden worden met je vingers en mag niet op de grond komen of uit het speelveld. Na 15 seconden komt er een tweede ballon bij. Hoeveel ballonnen kunnen er in het spel voordat een ballon de grond raakt? 
Een andere variant met ballonnen is het afleggen van een parcours met een ballon tussen twee spelers (hoofd, buik, rug, etc.)

* Dozen stapelen: De dozen staan aan de ene kant van het veld klaar. Tien meter verderop moeten de dozen gestapeld worden. Één persoon ligt op een deken en neemt 1 doos in de handen. De deken met persoon wordt naar de overkant gedragen. Aan de overkant wordt de persoon en de doos neergezet. De sjouwers rennen terug en tillen weer een persoon met doos op. Zijn alle dozen gestapeld, dan proberen alle spelers samen de dozen op te tillen en voorzichtig terug naar de overkant te brengen. 
* Stokken: Alle spelers staan in een kring en hebben een stok in hun hand. De stok wordt met een wijsvinger rechtop de grond gezet. Op een teken van de spelleider wisselen de spelers van plek, zonder dat de stokken op de grond vallen. 

Meer ‘energizers’ staan beschreven in de blog ‘Energizers voor de Zilveren weken’.

Fit top 10!

Kinderen voor kinderen maakt ieder jaar bij het thema van de Koningsspelen een bijpassend lied, dit jaar is dat ‘Fit top 10!. Beluister het lied hier. Speciaal voor leerkrachten is er ook een instructievideo opgenomen, waar de danspasjes stap-voor-stap worden voorgedaan. Bekijk de video hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *