Kinderboekenweek in beweging

KBW: gi-ga-groen in beweging

Van 5 t/m 16 oktober is het weer kinderboekenweek, met dit jaar als thema ‘Gi-ga-groen’. Een mooi moment om extra bezig te zijn met boeken én met alles wat de natuur te bieden heeft. Op deze website vind je allerlei boekentips rondom het thema. In deze blog tips om de kinderboekenweek op een actieve manier in te vullen. Speel met je groep bijvoorbeeld het ‘Gi-ga-groen’ loopspel of maak een gezellige herfstwandeling in het bos. 

Gi-ga-groen loopspel

Speciaal voor de kinderboekenweek met het thema ‘Gi-ga-groen’ zijn er weer loopspellen ontworpen. De leerkracht print het spel (bij voorkeur op stevig papier) en snijdt/knipt de kaarten los. Hang de opdrachten verspreid over het schoolplein, de gymzaal, het bos, de gang of het (speel)lokaal. Leerlingen vormen tweetallen en krijgen per tweetal een antwoordblad. Leerlingen zoeken de verschillende opdrachten en voeren deze op de goede volgorde uit. Download de loopspellen hier!

 

Herfstwandeling door het bos

Maak met je leerlingen een herfstwandeling door het bos. Je kunt daarbij gebruik maken van deze bingokaarten, zodat leerlingen (in kleine groepjes) actief op zoek gaan naar bijv. eikenbladeren, dieren of kastanjes. 

Verhaal uitbeelden

Besteed jij in de klas regelmatig tijd aan dramatische vorming? Het naspelen van een verhaal is een leuke werkvorm om in de klas in te zetten. Dit verhaal (geschreven door juf Naomi) leent zich voor het uitbeelden van een verhaal over een wandeling in het bos. Lees het verhaal voor en laat leerlingen tegelijkertijd het verhaal uitbeelden. Download het verhaal hier of bekijk het op de website van jufnaomi.nl

Dans met kinderen voor kinderen

Dans op het kinderboekenweek-lied ‘Gi-ga-groen’ van Kinderen voor Kinderen. Beluister het lied hier. En bekijk de dansinstructie hier. Tip: laat enkele kinderen uit groep 8 het dansje inoefenen en aanleren aan kinderen in de onderbouw. Dan kun je het dansje tijdens de opening (of afsluiting) met de hele school dansen.

Gi-ga-groen met 123ZING!

Dans, zing en maak muziek met 123ZING! Speciaal voor de kinderboekenweek heeft 123ZING! voor de bovenbouw van de basisschool (groep 6-7-8) een lied gemaakt, beluister het lied hier. Als je abonnee bent van 123ZING! kun je (als je inlogt) naast een dansinstructie ook een boomwhackerarrangement, een instructievideo van een afval-orkest en een dramales vinden rondom het thema ‘Gi-ga-groen’. De spellen zijn ontwikkeld in samenwerking met Scouting Nederland. Tip: je kunt een gratis proefabonnement voor 2 maanden uitproberen, klik hier voor meer informatie!

Wil je meer aan de slag met bewegend leren? Kijk dan eens bij dit overzicht van Beweegspellen, kant-en-klare spellen die je kunt bestellen en waar je gelijk mee aan de slag kunt!

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *