Bewegend leren thema Carnaval

Bewegend leren rond Carnaval

Heb je na de feestdagen een fijne start gemaakt met het nieuwe jaar? Dan is het alweer bijna tijd voor het volgende feestje…. Carnaval! Vieren jullie op school Carnaval en ben je op zoek naar actieve werkvormen rondom Carnaval? Met onderstaande tips kun je met jouw groep actief aan de slag!

Carnaval loopspel

Net als bij de andere vieringen, is er ook rondom Carnaval een loopspel ontworpen. Voor iedere groep is een versie beschikbaar. De leerkracht print het spel en snijdt/knipt de kaarten los. De opdrachtkaarten worden verspreid over het schoolplein, de gymzaal, de gang of het (speel)lokaal opgehangen. Leerlingen vormen tweetallen en krijgen een antwoordblad. Leerlingen gaan op zoek naar de verschillende opdrachtkaarten en voeren deze op de goede volgorde uit. Download de Carnaval-loopspellen hier.

Confetti letters

Op een actieve manier aan de slag met (confetti)letters? Zoek een ruimte met voldoende beweegruimte, maak samen een kring. Meer dan 12 spelers? Dan kun je evt. meerdere kringen maken. Vul de interactieve bal (deze bestel je hier) met de confetti-letters waar je mee wilt oefenen. Als het spel begint wordt deze naar een speler gegooid. Hij/zij vangt de bal, welke letter raak je aan met je rechterduim? Verzin een woord met die letter. Evt. dat woord ergens op het plein laten opschrijven. Gooi daarna de bal naar een andere speler. Download de confetti-letters hier.

Gemaskerd dictee

Wil je dat jouw leerlingen actief betrokken zijn tijdens een dictee? Laat leerlingen dan op zoek gaan naar hun eigen dicteewoorden, in de vorm van maskers! Bij het gemaskerd dictee werken leerlingen in tweetallen. Één van de twee gaat in de gang op zoek naar een masker (met achterop een woord), loopt terug en noemt dit woord aan zijn/haar maatje, die het woord opschrijft. Daarna wisselen van rol. Als alle woorden gevonden zijn, samen nakijken. Print de maskers uit en schrijf op de achterkant de gewenste dicteewoorden. Download het gemaskerd dictee hier.

Clown estafette

Zoek je een samenwerkingsopdracht voor tijdens een gymles? Laat ze dan in estafettevorm in groepjes een clown maken met verschillende materialen! De groep wordt verdeeld in kleine groepjes, afhankelijk van het materiaal dat er beschikbaar is. De groepjes starten aan de ene kant van de zaal/het plein met de benodigde materialen. Van ieder groepje rent één speler naar de overkant met één van de materialen. Dit brengt hij/zij naar de overkant, hier wordt de clown neergelegd. Hij/zij rent vervolgens terug en tikt de tweede speler aan. De tweede speler brengt het volgende onderdeel van de clown. Zo wordt het spel gespeeld tot dat de clown is. Door meerdere winnaars te kiezen (snelste, mooiste clown, beste samenwerking, beste aanmoediging), kunnen alle leerlingen een succesmomentje ervaren! 

Digi beweegspellen

Zoek je een werkvorm die je tussendoor in kunt zetten, zonder voorbereiding? Dan zijn de digi beweegspellen wellicht een fijne werkvorm. Digi beweegspellen open je via het digibord en als leerkracht kun je zelf het tempo bepalen. Er zijn verschillende digi beweegspellen, o.a. met deelsommen t/m 100 en plus- en minsommen t/m 10 en meer/minder t/m 10. Download de Digi Beweegspellen Carnaval hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *