Bewegend leren in de lente

Bewegend leren in de lente

De bloemen schieten uit de knoppen en het wordt steeds lekkerder weer… de lente komt eraan! Tijd om lekker veel naar buiten te gaan, wellicht op het schoolplein met bewegend leren aan de slag te gaan. Met onderstaande tips kun je met jouw groep actief aan de slag!
Voor activiteiten specifiek rondom Pasen, check dan de blog ‘Paasactiviteiten in beweging‘.

 

Lente loopspel

Na het succes van de andere loopspellen (Sint, Kerst, 2023, Carnaval en ‘Week van het geld’), is er nu ook een Lente-loopspel. De leerkracht print het spel en snijdt/knipt de kaarten los. De opdrachtkaarten worden verspreid over het schoolplein, de gymzaal, de gang of het (speel)lokaal opgehangen. Leerlingen vormen tweetallen en krijgen een antwoordblad. Leerlingen gaan op zoek naar de verschillende opdrachtkaarten en voeren deze op de goede volgorde uit. Download de Lente loopspellen hier.

Bloemen dictee

Wil je dat jouw leerlingen actief betrokken zijn tijdens een dictee? Laat leerlingen dan op zoek gaan naar hun eigen dicteewoorden, in de vorm van bloemen! Bij het bloemen dictee werken leerlingen in tweetallen. Print de bloemen uit en schrijf op de achterkant de gewenste dicteewoorden.  Download het bloemen dictee hier.

Lente bingo

Ga met je groep de natuur in en laat ze op zoek gaan naar allerlei lente dieren en bloemen. Door hier een lente-bingokaart bij te gebruiken kunnen leerlingen gericht gaan zoeken en verhoog je de betrokkenheid. Download de lente-bingokaart hier

Wist je dat er kant-en-klare Beweegspellen zijn ontwikkeld voor alle groepen van de basisschool? Met deze educatieve spellen kun je d.m.v. bewegend leren werken aan verschillende lesdoelen uit jouw leerjaar.

Beweegspellen onderbouw

In de onderbouwgroepen hebben leerlingen (gelukkig!) nog veel bewegingsmogelijkheden. Zeker in kleutergroepen wordt dagelijk veel (buiten) gespeeld. De Beweegspellen voor de onderbouw richten zich vooral op getalbegrip, maar vanaf groep 3 ook op letterkennis. Ook zijn er Beweegspellen voor het splitsen van getallen en plus- en minsommen.
Bekijk hier het overzicht Beweegspellen voor de onderbouw.

Beweegspellen middenbouw

Het aanbod Beweegspellen voor de middenbouw is ondertussen erg uitgebreid, van oefenen met plus- en minsommen, tot klokkijken en het oefenen met tafels. 
Bekijk hier het overzicht Beweegspellen voor de middenbouw.

Beweegspellen bovenbouw

Ook voor de bovenbouwgroepen van de basisschool zijn er Beweegspellen ontwikkeld. Deze richten zich vooral op herhaling van lesstof van eerdere leerjaren. Maar ook op het gebied van breuken/procenten, maar ook woordsoorten en zinsontleding zijn er verschillende spellen ontworpen.
Bekijk hier het overzicht Beweegspellen voor de bovenbouw.

Meer bewegend leren inspiratie?

Voor activiteiten specifiek rondom Pasen, check dan de blog ‘Paasactiviteiten in beweging‘.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *