Week van het geld in beweging

Bewegend leren geldrekenen

In de week van 11 maart is het de ‘Week van het geld’. Het leren omgaan met geld en het rekenen met geld(bedragen) komen op de basisschool regelmatig voorbij. Besteed jij hier in de klas ook aandacht aan? Met onderstaande tips kun je hier ook in beweging mee aan de slag. 

Bewegend leren geld

Beweegspel Geldmaatjes

Oefenen met het optellen van geldbedragen t/m €100 (er is ook een versie t/m €50), kun je doen in beweging, door gebruik te maken van Beweegspel Geldmaatjes. Je kunt dit spel op verschillende manieren inzetten:
* Mix en Koppel; Iedere leerling krijgt een kaartje met daarop een geldbedrag en je gaat op zoek naar jouw geldmaatje (iemand met ‘evenveel’).
* Op de gang: in tweetallen krijgen leerlingen een kaartje met daarop een geldbedrag. Op de gang liggen de kaartjes met ‘evenveel’, zij gaan op zoek naar hun ‘geldmaatjes’.
* Actief tikspel – iemand is ‘m, niemand is ‘m: Alle leerlingen trekken een hesje aan en krijgen een kaartje met daarop een geldbedrag. Je speelt dit spel buiten op het (school)plein. Er komen twee ballen in het spel, alle spelers mogen proberen om hiermee een andere speler af te gooien. Ben je door de bal geraakt, dan ga je uit het speelveld. Je zoekt nu een andere speler die ook ‘af’ is en gaat elkaar geldbedrag optellen. Als je dit beiden gedaan hebt, laat je het aan de leerkracht horen. Is het goed, dan wissel je van kaartje en mag je weer meedoen met het spel.
* Stop-dans: Alle leerlingen krijgen een kaartje met daarop een geldbedrag. Er wordt muziek aangezet en zolang deze aan staat, dansen we. Als de muziek uitgaat, ga je op zoek naar een klasgenoot en tel je zijn/haar geldbedrag op. 

Digi beweegspellen Geldrekenen

Met Digi Beweegspellen geldrekenen kunnen leerlingen op een actieve manier oefenen met het optellen en vergelijken van geldbedragen. De leerkracht opent het Digi Beweegspel via het digibord en leerlingen geven antwoord met hun lijf. Download de Digi Beweegspellen hier.

(Wissel)geld verzamelen in het mijnenveld

Wil je met leerlingen oefenen met het maken van geldbedragen, dan kun je het spel ‘Geld verzamelen in het mijnenveld’ spelen. Je hebt hiervoor nodig: kaartjes met daarop een geldbedrag (download hier), nep geld, bakken, materiaal voor een mijnenveld (bijv. hoepels, autobanden).
Leerlingen werken bij dit spel in tweetallen. Zij krijgen een kaartje met daarop een geldbedrag. Ze bewegen om-de-beurt door het mijnenveld en gaan briefgeld/munten verzamelen om het geldbedrag op hun kaartje samen te stellen. Leerlingen mogen iedere keer maar één munt/briefje meenemen. Download hier de uitgebreide speluitleg van en de kaartjes.
Voor de bovenbouw is het spel ‘Wisselgeld verzamelen’ ontworpen. Download de uitgebreide speluitleg voor de bovenbouw hier.

Geld-loopspel

Speciaal voor de ‘Week van het geld’ kun je op een actieve manier aan de slag met geldrekenen, door middel van een Geld loopspel. Je hangt de kaarten verspreid over het (school)plein en leerlingen gaan in tweetallen op zoek naar de verschillende opdrachten. 
Download Geld loopspellen hier.

Eurowijs & 'Week van het geld'

Wil je meer weten over de ‘Week van het geld’? Je kunt voor in de klas gratis lespakketten bestellen bij zowel Eurowijs als ‘Week van het geld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *