Paasactiviteiten in beweging

Paasactiviteiten in beweging

Nu de lente echt begonnen is en we alweer richting mei gaan, staat Pasen bijna voor de deur. Ben jij op zoek naar actieve werkvormen rondom Pasen? Met onderstaande tips kun je met jouw groep actief aan de slag! Wil je daarnaast ook rond het thema Lente actief aan de slag? Lees dan de blog: ‘Bewegend leren in de lente‘. 

Paas loopspel

Na het succes van het Sint, Kerst, Carnaval en ‘Week van het geld’-loopspel, is er nu ook een Paas-loopspel. De leerkracht print het spel en snijdt/knipt de kaarten los. De opdrachtkaarten worden verspreid over het schoolplein, de gymzaal, de gang of het (speel)lokaal opgehangen. Leerlingen vormen tweetellen en krijgen een antwoordblad. Leerlingen gaan op zoek naar de verschillende opdrachtkaarten en voeren deze op de goede volgorde uit. Download de Paas-loopspellen hier.

Paasei dictee

Wil je dat jouw leerlingen actief betrokken zijn tijdens een dictee? Laat leerlingen dan op zoek gaan naar hun eigen dicteewoorden, in de vorm van paaseieren! Bij het Paasei dictee werken leerlingen in tweetallen. Print de paaseieren uit en schrijf op de achterkant de gewenste dicteewoorden. Download het Paasei dictee hier.

Paaseieren bezorgen

Beweegspel ‘Paaseieren bezorgen’ is geschikt voor kinderen van groep (2-)3 en 4. Je gebruikt bij dit spel de getalkaartjes t/m 100 van Beweegspel ‘Buurman & buurman. Bij dit spel moeten de kinderen paaseieren gaan bezorgen in het juiste nest. Er zijn ook Paashazen die controleren of de paaseieren (getalkaartjes) op de goede plek bezorgd worden. Leerlingen oefenen bij dit spel met het benoemen van getallen t/m 100. Download de uitgebreide spelinstructie hier. Download de nest-kaarten hier

Paashaas estafette

Zoek je een samenwerkingsopdracht voor tijdens een gymles? Laat ze dan in estafettevorm in groepjes een Paashaas maken met verschillende materialen! De groep wordt verdeeld in kleine groepjes, afhankelijk van het materiaal dat er beschikbaar is. De groepjes starten aan de ene kant van de zaal/het plein met de benodigde materialen. Van ieder groepje rent één speler naar de overkant met één van de materialen. Dit brengt hij/zij naar de overkant, hier wordt de Paashaas neergelegd. Hij/zij rent vervolgens terug en tikt de tweede speler aan. De tweede speler brengt het volgende onderdeel van de Paashaas. Zo wordt het spel gespeeld tot dat de Paashaas is. Door meerdere winnaars te kiezen (snelste, mooiste Paashaas, beste samenwerking, beste aanmoediging), kunnen alle leerlingen een succesmomentje ervaren! 

Paashaas tikkertje

Zoek je nog een actief tikspel voor bijv. tijdens de gymles, dan is ‘Paashaas tikkertje’ een speltip. Dit spel speel je bij voorkeur op het schoolplein of in de gymzaal. Er worden twee paashazen uitgekozen, zij krijgen een lintje (of nog leuker: paashaasoren op). De Paashazen gaan proberen andere spelers af te tikken. Ben je getikt, sta je stil (in het speelveld) en maak je met je handen twee oren boven je hoofd (als een haas). Andere spelers kunnen jou bevrijden, door een hand (oor) aan te tikken en te zeggen ‘Paas’, en een tweede leerling die jou bevrijdt zegt ‘haas’. Als je bent bevrijd mag je weer meedoen. Lukt het de Paashazen (tikkers) om in 5 minuten alle spelers in Paashazen te veranderen (af te tikken)? 

Reuze paasei mozaiek

Laat leerlingen in twee- of drietallen een reuze paasei op tafel versieren met mozaiekstenen. Het reuze paasei teken je op de tafel met deze krijtjes.

Meer bewegend leren inspiratie?

Voor activiteiten specifiek rondom Lente, check dan de blog ‘Bewegend leren in de lente‘.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *