Bewegend leren rondom de kerstboom – deel 2

Bewegend leren rond de kerstboom - deel 2

Nu de Sint weer terug naar Spanje vertrokken is, heb jij wellicht de kerstspullen al van zolder gehaald. In de blog van vorig jaar stonden verschillende activiteiten beschreven om met bewegend leren aan de slag te gaan, zoals het kerst-loopspel, maar ook kerstboom-estafette. Lees de blog ‘Bewegend leren rondom de kerstboom – deel 1 hier.
Dit keer weer nieuwe activiteiten om in de verschillende groepen in te zetten. Zodat je weer in beweging kunt leren rond de kerstboom!

Interactieve bal - kerstbal letters

Wil je op een actieve manier aan de slag met (kerstbal)letters? Zoek een ruimte met voldoende beweegruimte, maak samen een kring. Meer dan 12 spelers? Dan kun je evt. meerdere kringen maken. Vul de interactieve bal (deze bestel je hier) met de kerstbal-letters waar je mee wilt oefenen. Als het spel begint wordt deze naar een speler gegooid. Hij/zij vangt de bal, welke letter raak je aan met je rechterduim? Verzin een woord met die letter. Evt. dat woord ergens op het plein laten opschrijven. Gooi daarna de bal naar een andere speler. Download de kerstbal-letters hier. 

Interactieve bal - rijmen

Oefenen met rijmen, kan met behulp van de kerst-rijmplaatjes in combinatie met de interactieve bal
Maak een grote kring en breng de interactieve bal met daarin de kerst-rijmplaatjes in het spel. Gooi de bal naar een speler, hij/zij kijkt welk plaatje bij zijn/haar linkerpink in de buurt zit. De speler noemt het woord dat bij het plaatje hoort (bijv. ‘haard’) en bedenkt hierbij een rijmwoord (bijv. baard). Vervolgens wordt de bal naar een andere speler gegooid. Download de kerst rijmplaatjes en uitgebreide speluitleg hier.

Kerstboom tikkertje

Ben je nog op zoek naar een actief spel voor tijdens de gymles of buiten op het plein? Speel dan ‘kerstboom-tikkertje’. Wijs twee tikkers aan die ‘kerstboom-verkopers’ worden. Als zij een speler tikken, verandert die speler in een kerstboom. De speler moet stilstaan op de plek waar hij/zij getikt is met de armen wijd. Andere spelers kunnen hem/haar bevrijden door (zachtjes!) een arm naar beneden te duwen en ‘kerst’ en een andere speler vervolgens ‘boom’ te zeggen. Er zijn dus twee spelers nodig om één speler te bevrijden. Lukt het de kerstboomverkopers om alle spelers te veranderen in kerstbomen? Wissel na een paar minuten van kerstboomverkopers.

Digi Beweegspellen Kerst - bovenbouw

Ben je op zoek naar een activiteit die je tussendoor binnen uit kunt voeren, dan zijn de Digi Beweegspellen ideaal. Er zijn verschillende Digi Beweegspellen rondom Kerst ontworpen. Dit jaar zijn daar Digi beweegspellen voor de bovenbouw aan toegevoegd. Voor groep 6-7-8 zijn er Digi Beweegspellen waarbij leerlingen aan de slag gaan met woordbenoemen en zinsontleding.
De leerkracht opent het Digi Beweegspel op het digibord. Hier verschijnen verschillende opdrachten in het thema Kerst. De leerkracht geeft zelf het tempo aan, doordat je zelf door de presentatie heen klikt. Zo kun je het spel eenvoudig aanpassen aan het niveau van jouw groep. De kinderen noemen hardop het bijpassende getal/antwoord. Vervolgens voeren zij de bijbehorende beweging ook (net zo vaak) uit. 
Download de Digi Beweegspellen hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *