Bewegend leren in de zomer

Bewegend leren in de zomer

Daar is hij dan eindelijk weer…. de zomer! Tijd om lekker veel naar buiten te gaan, wellicht op het schoolplein met bewegend leren aan de slag te gaan. Met onderstaande tips kun je met jouw groep actief aan de slag!

 

Zandbak kwartet

Bij het zandbak kwartet gaan leerlingen in teams aan de slag met het verzamelen van (sommen)kaartjes in de zandbak. Er zijn verschillende versies beschikbaar, van getalbeelden (groep 2), plus- en minsommen (groep 3), deelsommen (groep 5/6) en breuken vereenvoudigen (groep 7/8). Je kunt voor het zandbak-kwartet gebruikmaken van kant-en-klare Beweegspellen, zodat je de kaartjes niet zelf hoeft te knippen en lamineren. 
– hoeveel heb jij t/m 20; oefenen met getalbeelden t/m 20
– levende rekenmachine: + en – t/m 10: oefenen met + en – sommen t/m 10
– levende rekenmachine: deelsommen: oefenen met deelsommen t/m 100
– breukenmaatjes: oefenen met het vereenvoudigen van breuken

De sommenkaartjes steek je (een stukje) in het zand, zodat de som nog wel zichtbaar is. Ieder team krijgt een getal (bijv. 4) en gaat in de zandbak op zoek naar sommen waarop hun getal het antwoord is. Download het zandbak kwartet hier.

Leesopdracht met spetters

Ben je met deze zomerse temperaturen op zoek naar een verkoelende leesactiviteit? Dan is dit leesspel wellicht iets voor jouw groep! Alle leerlingen pakken een spons met daarop een categorie, bijv. ‘eer’ (woorden zoals ‘beer’ en ‘verkeer’). Ze zoeken een andere speler en geven elkaar met de (natte) spons een high five. Vervolgens lopen ze naar het leesveld, waar ze gooien met een dobbelsteen. De dobbelsteen geeft aan welk rijtje van de kaart zij moeten lezen. Zie het spel hier in actie
Oefenen met eer-oor-eur en aai-ooi-oei woorden deden wij met deze woordrijtjes

Vlieger estafette

Zoek je een samenwerkingsopdracht als onderdeel van een gymles? Laat ze dan in estafettevorm in groepjes een vlieger maken met verschillende materialen! De groep wordt verdeeld in kleine groepjes, afhankelijk van het materiaal dat er beschikbaar is. De groepjes starten aan de ene kant van de zaal/het plein met de benodigde materialen. Van ieder groepje rent één speler naar de overkant met één van de materialen. Dit brengt hij/zij naar de overkant, hier wordt de vlieger neergelegd. Hij/zij rent vervolgens terug en tikt de tweede speler aan. De tweede speler brengt het volgende onderdeel van de vlieger. Zo wordt het spel gespeeld totdat de vlieger klaar is. Door meerdere winnaars te kiezen (snelste, mooiste vlieger, beste samenwerking, beste aanmoediging), kunnen alle leerlingen een succesmomentje ervaren! 

Zomer loopspel

Na het succes van de andere loopspellen (Lente, Koningsdag, Sint, Kerst, Carnaval en ‘Week van het geld’), is er nu ook een Zomer-loopspel. De leerkracht print het spel en snijdt/knipt de kaarten los. De opdrachtkaarten worden verspreid over het schoolplein, de gymzaal, de gang of het (speel)lokaal opgehangen. Leerlingen vormen tweetallen en krijgen een antwoordblad. Leerlingen gaan op zoek naar de verschillende opdrachtkaarten en voeren deze op de goede volgorde uit. Download de Zomer loopspellen hier.

Zomers dictee

Wil je dat jouw leerlingen actief betrokken zijn tijdens een dictee? Laat leerlingen dan op zoek gaan naar hun eigen dicteewoorden, in de vorm van zomerse plaatjes! Bij het zomers dictee werken leerlingen in tweetallen. Print de plaatjes uit en schrijf op de achterkant de gewenste dicteewoorden.  Download het zomers dictee hier.

Beweegspellen op de jaarbestelling?

Nu de zomervakantie eraan komt, staat ook het nieuwe schooljaar weer bijna voor de deur. Ben je bezig met je jaarbestelling en zoek je nog kant-en-klaar materiaal om aan de slag te gaan met bewegend leren? Dan zijn de Beweegspellen wellicht iets voor jou! Er zijn Beweegspellen voor de onder-, midden- en bovenbouw! Check een overzicht van alle Beweegspellen hier. Ook per bouw kun je Beweegspellen bekijken: onderbouwmiddenbouw en bovenbouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *