Koningsdag in beweging

Bewegend leren rondom Koningsdag

Voor de elfde keer vieren we op 27 april de verjaardag van onze Koning, met een feestelijke Koningsdag. Op verschillende scholen wordt dit gevierd met de ‘Koningsspelen’, een sportieve dag waar beweging centraal staat. In deze blog een aantal tips om hier op een actieve manier mee aan de slag te gaan. Meer tips? In de blog van vorig jaar ‘Koningsdag in beweging‘ vind je meer (bewegend leren) activiteiten.

Koninklijk dictee

Wil je dat jouw leerlingen actief betrokken zijn tijdens een dictee? Laat leerlingen dan op zoek gaan naar hun eigen dicteewoorden, in de vorm van koninklijke plaatjes! Bij het koninklijk dictee werken leerlingen in tweetallen. Print de plaatjes uit en schrijf op de achterkant de gewenste dicteewoorden.  Download het koninklijk dictee hier.

Koningsdag loopspel

Ook voor Koningsdag zijn er voor alle groepen weer loopspellen ontworpen. Voordat je kunt starten, print je het spel en snijd/knip je de kaarten los. De opdrachtkaarten worden verspreid over het schoolplein, de gymzaal, de gang of het (speel)lokaal opgehangen. Leerlingen vormen tweetallen en krijgen een antwoordblad. Leerlingen gaan op zoek naar de verschillende opdrachtkaarten en voeren deze op de goede volgorde uit. Download de Koningsdag-loopspellen hier.

Oranje spelen

Spelletjes waarbij samenwerking belangrijk is, kunnen bijdragen aan een fijne sfeer. Aanrader is om de leerlingen van alle groepen van school te ‘mixen’, waardoor je groepjes krijgt met daarin leerlingen van groep 1 t/m 8. De oudere leerlingen kunnen de jongere leerlingen begeleiden.

* Verkleed-run: De groep wordt in twee teams verdeeld. Bij ieder team wordt één speler uitgekozen die verkleed gaat worden. Zij gaan aan het einde van een beweegparcours staan. De andere spelers van het team gaan om-de-beurt (estafette-vorm) een kledingstuk brengen, die aangedaan moet worden. Welk team heeft als eerst een mooie creatie gemaakt of welke leerling kan de meeste verkleedkleren aan?
* Koningstikkertje: Er worden twee koningen(innen) uitgekozen, zij krijgen een kroon op hun hoofd, zodat goed zichtbaar is dat zij de tikkers zijn. Zij gaan proberen om de andere spelers af te tikken en te veranderen in gouden standbeelden. Ben je afgetikt dan bevries je (op je plek in het speelveld) en ga je stilstaan als een standbeeld. In het geheim wordt ook een (of meerdere) ridders aangewezen, zij kunnen de standbeelden (stiekem!) weer bevrijden, waardoor ze weer met het spel mee kunnen doen. Kunnen de koningen ontdekken wie de ridders zijn?

Meer ‘oranje spelen’ staan beschreven in de blog ‘Koningsdag in beweging’.

Daba Die Daba Daa

Kinderen voor kinderen maakt ieder jaar bij het thema van de Koningsspelen een bijpassend lied, dit jaar is dat ‘Daba Die Daba Daa’. Beluister het lied hier. Speciaal voor leerkrachten is er ook een instructievideo opgenomen, waar de danspasjes stap-voor-stap worden voorgedaan. Bekijk de video hier!

 

Knutselactiviteiten Koningsdag

Zoek je nog een knutselactiviteit rondom Koningsdag? Laat leerlingen dan (in tweetallen) kleding ontwerpen voor het Koningspaar. Of laat ze het portret van de koning of koningin afmaken. Download de formats hieronder.
kleding ontwerpen Koningspaar (download)
portret afmaken Koningspaar (download)

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *