Kinderboekenweek in beweging

KBW: 'Bij mij thuis' in beweging

Van 4 t/m 15 oktober is het weer kinderboekenweek, met dit jaar als thema ‘Bij mij thuis’. Een mooi moment om extra bezig te zijn met boeken én met alles wat met ‘thuis’ te maken heeft. Op deze website vind je allerlei boekentips rondom het thema. In deze blog tips om de kinderboekenweek op een actieve manier in te vullen. Speel met je groep bijvoorbeeld het ‘Bij mij thuis’ loopspel of ga met het ‘bij mij thuis’ dictee aan de slag.. 

Bij mij thuis loopspel

Speciaal voor de kinderboekenweek met het thema ‘Bij mij thuis’ zijn er weer loopspellen ontworpen. De leerkracht print het spel (bij voorkeur op stevig papier) en snijdt/knipt de kaarten los. Hang de opdrachten verspreid over het schoolplein, de gymzaal, het bos, de gang of het (speel)lokaal. Leerlingen vormen tweetallen en krijgen per tweetal een antwoordblad. Leerlingen zoeken de verschillende opdrachten en voeren deze op de goede volgorde uit. Download de loopspellen hier!

 

Bij mij thuis - dictee

Wil je dat jouw leerlingen actief betrokken zijn tijdens een dictee? Laat leerlingen dan op zoek gaan naar hun eigen dicteewoorden, in de vorm van huiselijke plaatjes! Bij het ‘Bij mij thuis’ dictee werken leerlingen in tweetallen. Print de plaatjes uit en schrijf op de achterkant de gewenste dicteewoorden.  Download het ‘Bij mij thuis’ dictee hier.

Zoek iemand die thuis...

Wil je dat jouw leerlingen elkaar een beetje beter leren kennen? Dat kan met het spel ‘zoek iemand die’. Alle leerlingen lopen door het klaslokaal en pakken hun potlood en het blad ‘Zoek iemand die thuis…’. Ze spreken een klasgenoot aan en stellen een gerichte vraag, bijv. Slaap jij thuis in een stapelbed? Als dit bij hun klasgenoot hoort, mogen ze daar de naam opschrijven. Spreek af dat iedere naam maar één keer op het blad mag staan, ze moeten dus verschillende klasgenoten aanspreken. Download hier ‘Zoek iemand die thuis…’

Dans met kinderen voor kinderen

Dans op het kinderboekenweek-lied ‘Bij mij thuis’ van Kinderen voor Kinderen. Beluister het lied hier. En bekijk de dansinstructie hier. Tip: laat enkele kinderen uit groep 8 het dansje inoefenen en aanleren aan kinderen in de onderbouw. Dan kun je het dansje tijdens de opening (of afsluiting) met de hele school dansen.

Wil je meer aan de slag met bewegend leren? Kijk dan eens bij dit overzicht van Beweegspellen, kant-en-klare spellen die je kunt bestellen en waar je gelijk mee aan de slag kunt!

2 reacties

  1. Ontzettend leuk! Zelf mis ik die inspiratie om leuke dingen te doen met de klas dus maak graag gebruik van jullie mooie werkvormen.

  2. Ik ben werkzaam in het zml onderwijs en superblij met het mooie materiaal.
    Hebben jullie alleen ook een tip hoe je alles netjes opgeruimd en toegankelijk houdt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *