Bewegend leren in de winter

Bewegend leren in de winter

Brrrrr.. wat een kou! De kerstvakantie zit er weer op en het nieuwe jaar is weer begonnen. Ga jij dit jaar (weer) actief met jouw klas aan de slag? In deze blog tips om bewegend te leren in de winter.

Winter zinnen

Ben jij leerkracht van groep 3(-4) en wil je op een actieve manier aan de slag met het lezen van zinnen? Zoek een ruimte met voldoende beweegruimte, maak tweetallen. Er zijn zinnen op twee niveaus, M3 en E3. Leerlingen lopen door de ruimte en zoeken een winters plaatje. Vervolgens lezen ze in tweetallen de zinnen op het leesblad, ze zoeken de zin die past bij het plaatje. 
Download de winter-zinnen hier. 

Winter dictee

Wil je dat jouw leerlingen actief betrokken zijn tijdens een dictee? Laat leerlingen dan op zoek gaan naar hun eigen dicteewoorden, in de vorm van winterse plaatjes! Bij het winter dictee werken leerlingen in tweetallen. Print de plaatjes uit en schrijf op de achterkant de gewenste dicteewoorden. Download het Winter dictee hier.

Winter digi beweegspel

Ben je op zoek naar een activiteit om te oefenen met benoemen van woordsoorten die je tussendoor binnen in kunt zetten, dan zijn de Digi Beweegspellen ideaal. Voor groep (5-)6,7,8 zijn er Digi Beweegspellen waarbij leerlingen aan de slag gaan met woordbenoemen. De leerkracht opent het Digi beweegspel op het digibord. Hier verschijnt een zin, met daarbij één woord onderstreept. De leerkracht geeft zelf het tempo aan, doordat je zelf door de presentatie heen klikt. Download het Digi beweegspel ‘Winter woordsoorten’ hier. Download het Digi beweegspel hier.

Sneeuwballen dictee

Geef alle leerlingen een wit vel A4 papier. Ze vouwen dit vel in drieën. Laat ze hun lees/spelling boek erbij pakken en 3 woorden op het vel opschrijven. Vervolgens knippen ze het vel in drie stukken. Van ieder stuk maken ze een prop. De proppen (sneeuwballen) worden door de klas/ruimte gegooid. Leerlingen werken bij dit spel in tweetallen. Van ieder tweetal loopt er één speler naar de sneeuwballen, maakt er een open en leest het woord. Neem de sneeuwbal mee, lees het woord voor aan je maatje. Hij/zij schrijft het woord op (niet laten zien!) en daarna mag hij/zij het zelf nakijken/verbeteren. Vervolgens gooit hij/zij de sneeuwbal weer terug en wissel je van rol.
Download het sneeuwballen dictee hier.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *